Összes defibrillátor

Az AED defibrillátorok laikus elsősegélynyújtók általi használatra készülnek.

Az AED hangutasításokat ad, közli mit tegyen a segélynyújtó. Analizálja a beteget dönt, ha defibrillálni kell. A beépített ellenőrző, elemző mechanizmusok kizárják a véletlen vagy indokolatlan sokk leadását.

A kamrafibrilláció egyetlen hatásos kezelése a defibrillálás, mely során elektromos ütéssel (sokkolással) kioltják a szívizom kaotikus elektromos aktivitását, és az így létrehozott elektromos “csend” esélyt ad a szív saját, normális ingerképzésének beindulásához.

Magyarországon a hírtelen szívhalál kórházon kívüli túlélési esélye ~ 1-3 %!

A keringésmegállások döntő hányadát hirtelen szívhalál okozza, míg a légzés zavara
(pl. fulladás) csupán az esetek kis százalékáért felel. A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok. Kórházon kívül az esetek 65-85 %-ban ritmuszavar, ún. kamrafibrilláció áll a hátterében. A kamrafibrilláció a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége, mely a szívnek a mechanikai működését – a normális összehúzódását - teszi lehetetlenné. Habár legtöbbször szívbetegeket érint, tudni kell, hogy hirtelen szívhalál bárhol, bárkinél – akár figyelmeztető jel nélkül is – bekövetkezhet.

Hazánkban minden 30. percben meghal valaki kórházon kívüli hirtelen szívhalálban!

A kamrafibrilláció, elektromos úton kezelhető!

A legtöbb esetben a beteg túlélési esélye azon múlik, hogy megtörténik e mihamarabb a defibbrillálás.

Az erre fordítható idő nagyon rövid! Minden defibrillálás nélkül eltöltött perc ~10 százalékkal csökkenti a túlélési esélyt!
Öt percen belül elkezdett szakszerű ellátástól várható maradandó károsodások nélküli felépülés.
10 perc eltelte után ez az esély minimális!